czwartek, 1 marca 2012

czosnkowe bułeczki

Bardzo dawno nie robiłam żadnego pieczywa. Na chleb na zakwasie nie mam cierpliwości, ale małe aromatyczne bułeczki są w sam raz. Nie za dużo pracy, nie za wiele wysiłku a efekt mniamuśny.

Czosnkowe bułeczki
  • 400g mąki pszennej
  • łyżeczka drobnego cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży suchych
  • 260ml mleka
  • 30g roztopionego masła (1 łyżka)
Nadzienie
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • tymianek
Ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie podzielić na bułeczki - ja podzieliłam na 9 i odstawić ponownie do podrośnięcia. Czosnek, masło i tymianek wrzucić do blendera i zmiksować. Wyrośnięte bułeczki naciąć na środku, włożyć nadzienie, posmarować wierzch jajkiem roztrzepanym z mlekiem i upiec - ok 15 minut w 180 stopniach.

Inspiracja


5 komentarzy:

  1. Aż robię się głodna na ich widok, muszę koniecznie spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ są piękne!!! Nawet zdjęcie pachnie! M.

    OdpowiedzUsuń
  3. czosnek jest pyszny!!!! wyglądają super:) lubię czosnkowe pieczywo w kazdej postaci

    OdpowiedzUsuń
  4. muszą być pyszne... wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń
  5. zgadzam się - bardzo mniamniuśne :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...