Wielkanoc czai się za rogiem, przybywa przepisów świątecznych a u mnie proste, wiosenne jajka z twarożkiem.
Jajka z twarożkiem
- 4 jajka
- 200g białego półtłustego sera (u mnie Garwolin)
- 1/4 łyżeczki soli
- 8 rzodkiewek
- pół pęczka szczypiorku
- 2-3 łyżki śmietany 12%
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i przekroić na pół. W miseczce rozdrobnić ser i wymieszać ze śmietaną, dodać posiekany szczypiorek i rzodkiewki starte na drobnej tarce jarzynowej, doprawić solą. Wyłożyć po łyżce na jajko i udekorować plasterkiem rzodkiewki.
pysznie!
OdpowiedzUsuńProsty przepis, a jakże smaczny! M.
OdpowiedzUsuńJajka z takim farszem (twarożek, szczypiorek, rzodkiewka) to były pierwsze jajka faszerowane, jakie zrobiłam na Wielkanoc. Pamiętnego roku 1986... :D
OdpowiedzUsuńprosto, ale za to bardzo elegancko i smakowicie.
OdpowiedzUsuń