piątek, 6 kwietnia 2012

tarta z porami

Bardzo lubię smak uduszonych porów, stają się słodkawe, ale nadal pełne smaku. Kupiłam kilka ładnych i tak powstała tarta.

Tarta z porami
  • 3 ładne pory (biało-zielona część)
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jajko
  • kawałek masła
  • sól, pieprz gałka muszkatołowa
  • ser grana padano
  • kilka plasterków szynki serrano

ciasto:
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki wody
Ciasto zagnieść i odstawić na pół godzinki do lodówki. Następnie wylepić nim foremkę, nakłuć widelcem w kilku miejscach i upiec - 15 minut w 180 stopniach. Pory pokroić w plasterki, obie cebule w piórka. W rondelku rozpuścić masło i udusić pory razem z cebulką do miękkości. Doprawić i wymieszać z jajkiem. Przełożyć na podpieczone ciasto, ułożyć plasterki szynki, posypać startym serem i zapiec ok 20 minut w 180 stopniach.

9 komentarzy:

  1. Moja ulubiona,kawałeczek muszę odkroić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja lubię pory, szczególnie właśnie duszone i w farszach. Tarta super, świetne połączenie z szynką serrano! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam duszone pory! Tart pierwsza klasa! Bardzo mi się podoba:)!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne połączenie smaków - szynka i duszone pory z cebulką - pycha! M.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam już kilka razy - pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...