piątek, 11 maja 2012

grillowane żeberka

Weekend ma ponoć nie rozpieszczać pogodą, ale może nie do końca te przewidywania się sprawdzą i ktoś z Was wybierze się na grilla. Jeśli tak się zdarzy to polecam grillowane żeberka. Genialnie miękkie, soczyste a z wierzchu chrupiąca skórka.

Grillowane żeberka
  • 1 kg żeberek (żeby miały jak najwięcej mięska a nie tylko same kości)
marynata:
  • 5 łyżek słodkiego sosu chilli
  • 4 łyżki miodu
  • sok z pół limonki
  • przyprawy: sól, pieprz młotkowany, ostra papryka, cząber
Żeberka w całości - nie kroimy na porcje bo bardziej wysychają podczas grillowania, marynujemy przez noc a potem tylko w całości na ruszt  i delektujemy się najpierw cudownym zapachem a potem smakiem idealnie mięciutkich i soczystych kawałków mięska.


4 komentarze:

  1. W takim wydaniu muszą pysznie smakować! I miód i chili i limonka, pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. żeby tylko ktoś zechciał mi takie ugrillować.... pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda że nie posiadam grilla...

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy14 maja, 2012

    Bardzo smakowite żeberka! Wiem, bo jadłam! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...