sobota, 12 maja 2012

drobiowe szaszłyki w jogurcie z ananasem

Maj to pierwszy miesiąc pikników  i grillowania na świeżym powietrzu. Ja sezon rozpoczęłam podczas długiego weekendu. Starałam się codziennie podać coś innego stąd długa lista kombinacji. Smacznego. 

Drobiowe szaszłyki w jogurcie  z ananasem
  • 700g filetu z indyka
  • 1 ananas
marynata:
  • duży jogurt typu greckiego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • sok z 1 limonki
  • świeże zioła: lubczyk, mięta, kolendra
Indyka pokroić w kostkę. Wymieszać Jogurt, miód, sok z limonki i posiekane świeże zioła, można dodatkowo przyprawić sola i pieprzem, ale nie ma konieczności. Wytaplać indyka w jogurtowej mieszaninie i odstawić na minimum 2 godzinki. Po tym czasie ponadziewać na szaszłykowe szpadki przetykając kawałkami świeżego ananasa. Mięsko jest pyszne, kruche  i nadaje się również dla dzieci.


5 komentarzy:

  1. Bardzo lubie takie polaczenie mieska drobiowego z ananasem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie! Zjadłabym sobie;) Marynata do kurczaka wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  3. sezon grillowy w pełni, i smakołyków nie braknie! pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy14 maja, 2012

    To idealne połączenie - smak marynaty i soczystość ananasa!Pyszności - M.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię szaszłyki drobiowe,nie robiłam jeszcze z ananasem więc pora spróbować,pyszne steki drobiowe kupione w lidlu więc może je zrobię:)wyglądają bardzo pysznie

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...