poniedziałek, 14 maja 2012

zapiekanka na cieście francuskim z ziemniaczkami

Tym razem danie obiadowe, albo na obiadokolację. Niewiele trzeba się narobić a efekt jest pyszny.

Zapiekanka na cieście francuskim z ziemniaczkami
  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 4 ziemniaki
  • 1 por
  • ulubiona kiełbaska
  • duża śmietana 18%
  • 2 jajka
  • tarty ser
  • masło
  • olej
  • tymianek, sól, pieprz, ew. gałka muszkatołowa
Ciasto wykładamy do naczynia do zapiekania i podpiekamy ok 15 minut w 180 stopniach. Na maśle z odrobiną oleju podsmażamy ziemniaczki pokrojone w cieniutkie talarki. W miseczce mieszamy śmietanę, jajka, tarty ser, przyprawy i dodajemy pokrojonego w talarki pora i kiełbaskę. Na koniec dorzucamy lekko przestudzone ziemniaczki. Farsz mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto. Całość zapiekamy jeszcze ok 15-20 minut do ścięcia się masy.

8 komentarzy:

  1. Taki obiadek to ja rozumiem. Pysznie wygląda ta zapiekanka;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada smakowicie, Mezczyzna bylby taka zapiekanka zachwycony!

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy14 maja, 2012

    CUDO!!! Chyba zrobię w tym tygodniu - M.

    OdpowiedzUsuń
  4. fajna, szybka zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czemu takie pyszne dania są takie kaloryczne? a tak je lubię....

    OdpowiedzUsuń
  6. ja dodaje kabanoski, najczesciej meastro, smakowe, fajnie komponuja sie z kolejnymi skadnikami:) korzystam dosyc czesto z tego rpzepisu, bo moj maz go uwielbia!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...