Zapiekanka na cieście francuskim z ziemniaczkami
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 4 ziemniaki
- 1 por
- ulubiona kiełbaska
- duża śmietana 18%
- 2 jajka
- tarty ser
- masło
- olej
- tymianek, sól, pieprz, ew. gałka muszkatołowa
Ciasto wykładamy do naczynia do zapiekania i podpiekamy ok 15 minut w 180 stopniach. Na maśle z odrobiną oleju podsmażamy ziemniaczki pokrojone w cieniutkie talarki. W miseczce mieszamy śmietanę, jajka, tarty ser, przyprawy i dodajemy pokrojonego w talarki pora i kiełbaskę. Na koniec dorzucamy lekko przestudzone ziemniaczki. Farsz mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto. Całość zapiekamy jeszcze ok 15-20 minut do ścięcia się masy.
Taki obiadek to ja rozumiem. Pysznie wygląda ta zapiekanka;)
OdpowiedzUsuńwyglada przepysznie!
OdpowiedzUsuńWyglada smakowicie, Mezczyzna bylby taka zapiekanka zachwycony!
OdpowiedzUsuńCUDO!!! Chyba zrobię w tym tygodniu - M.
OdpowiedzUsuńfajna, szybka zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńBardzo kuszace danie
OdpowiedzUsuńczemu takie pyszne dania są takie kaloryczne? a tak je lubię....
OdpowiedzUsuńja dodaje kabanoski, najczesciej meastro, smakowe, fajnie komponuja sie z kolejnymi skadnikami:) korzystam dosyc czesto z tego rpzepisu, bo moj maz go uwielbia!
OdpowiedzUsuń