Parówki w cieście francuskim ze śliwkami
- gotowe ciasto francuskie
- 4 parówki
- 4 plasterki szynki dojrzewającej
- 4 plastry żółtego sera
- suszone sliwki kalifornijskie
- ostra papryka
- 1 łyżka mleka
Gotowe ciasto francuskie przekroić na 4 prostokąty, tak aby jeden bok był długości parówki a drugi na tyle długi aby zawinąć rulonik. Na cieście ułożyć szynkę, ser, na krawędzi parówkę i obok śliwki.
Całość oprószyć ostrą papryką. Zawinąć w rulonik, przekroić na każdy rulonik na 4 części, ułożyć na blaszce, posmarować mlekiem i piec ok 20 minut w 180 stopniach.
bardzo fajne dodatki - te śliwki muszą tu dawać niezłego smaczku. Ja bym chyba ominęła ser, bo mi się wydaje trochę za dużo. chociaż ser się zawsze fajnie ciągnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Super przekąska, muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńhehe, już by Mojemu, śliweczki przeszkadzały, ale ja bardzo lubię takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńNiby takie zwyczajne, ale ta śliwka i szynka dodają uroku :) Robi sie tak wykwintnie :)
OdpowiedzUsuńPycha i jakie urocze! M.
OdpowiedzUsuńno wlasnie, te poaczenie jest suuuper :) ja dodlam parowki kani i ciasto z lidla:)
OdpowiedzUsuń