poniedziałek, 25 czerwca 2012

klopsiki z indyka z suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią



Ostatnio naszło mnie na klopsiki. Ale żeby były inne niż zwykłe "mielone tyle że mniejsze". Filet z indyka kupiłam w innym celu, ale tak mu się przyglądałam z ukosa  i powędrowałam z nim do sąsiadki.... bo nie mam maszynki do mielenia mięsa. A sąsiadka w bloku obok uczynna i od czasu do czasu mieli mi mięsko. Może czas zainwestować we własną? Wtedy i pasztety domowej roboty stały by się bardziej realne....
 
Klopsiki z indyka z suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią
  • 800g filetu z indyka
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia
  • suszone pomidory
  • kuleczki mozzarelli
Mięso zmielić, wyrobić z jajkiem i przyprawami, jeśli jest zbyt klejące dodać trochę bułki tartej. Dodać posiekaną bazylię i drobniutko pokrojone suszone pomidory. Jeszcze raz wyrobić i formować kulki umieszczając w środku po kawałku lub kuleczce mozzarelli. Smażyć na rozgrzanym oleju, z każdej strony. Ja na koniec przełożyłam do naczynia żaroodpornego i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut żeby klopsiki doszły. Serek w środku był ciągnący, mięsko bardzo aromatyczne.

10 komentarzy:

  1. Robię bardzo podobne i zawsze są przepyszne :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. dobry pomysł z tą mozarellą - soczyste są i pachnące, prawda? M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Klopsiki idealne dla mnie! Pysznie brzmią, mają wszystko co lubię i są inne niż zawsze. A maszynka do mięsa to dobra sprawa:) Warto zainwestować:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że okazało się że mam... mój tata przez dwa lata twierdził że nie mają maszynki tej klasycznej na korbkę, ze wyrzucił przy przeprowadzce... a tu nagle szukając namiotu w piwnicy przyniósł maszynkę :) więc taką klasyczną, wiadomo mniej wygodną ale mam :)

      Usuń
    2. eh te zakamarki piwniczne, niech szpera jeszcze, może coś więcej wyszpera:)

      Usuń
  4. sa naprawdę kuszące! jak tylko znajdę chwilę, chyba takie sobie przyrządzę ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne klopsiki :) ja bez maszynki nie wyobrażam sobie życia - pasztet, mieleńce czy właśnie klopsiki - zawsze mogę zmielić sobie mięso, które kupię

    OdpowiedzUsuń
  6. Z taką serową niespodzianką muszą być bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Klopsiki pieczone robiłam dotąd z mozzarellą. Jak mogłam nie wpaść na to, żeby dodać moich ukochanych suszonych pomidorów. Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...