Ostatnio naszło mnie na klopsiki. Ale żeby były inne niż zwykłe "mielone tyle że mniejsze". Filet z indyka kupiłam w innym celu, ale tak mu się przyglądałam z ukosa i powędrowałam z nim do sąsiadki.... bo nie mam maszynki do mielenia mięsa. A sąsiadka w bloku obok uczynna i od czasu do czasu mieli mi mięsko. Może czas zainwestować we własną? Wtedy i pasztety domowej roboty stały by się bardziej realne....
Klopsiki z indyka z suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią
- 800g filetu z indyka
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz
- świeża bazylia
- suszone pomidory
- kuleczki mozzarelli
Mięso zmielić, wyrobić z jajkiem i przyprawami, jeśli jest zbyt klejące dodać trochę bułki tartej. Dodać posiekaną bazylię i drobniutko pokrojone suszone pomidory. Jeszcze raz wyrobić i formować kulki umieszczając w środku po kawałku lub kuleczce mozzarelli. Smażyć na rozgrzanym oleju, z każdej strony. Ja na koniec przełożyłam do naczynia żaroodpornego i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut żeby klopsiki doszły. Serek w środku był ciągnący, mięsko bardzo aromatyczne.
Robię bardzo podobne i zawsze są przepyszne :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńdobry pomysł z tą mozarellą - soczyste są i pachnące, prawda? M.
OdpowiedzUsuńKlopsiki idealne dla mnie! Pysznie brzmią, mają wszystko co lubię i są inne niż zawsze. A maszynka do mięsa to dobra sprawa:) Warto zainwestować:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
A wiesz, że okazało się że mam... mój tata przez dwa lata twierdził że nie mają maszynki tej klasycznej na korbkę, ze wyrzucił przy przeprowadzce... a tu nagle szukając namiotu w piwnicy przyniósł maszynkę :) więc taką klasyczną, wiadomo mniej wygodną ale mam :)
Usuńeh te zakamarki piwniczne, niech szpera jeszcze, może coś więcej wyszpera:)
Usuńsa naprawdę kuszące! jak tylko znajdę chwilę, chyba takie sobie przyrządzę ;]
OdpowiedzUsuńpyszne klopsiki :) ja bez maszynki nie wyobrażam sobie życia - pasztet, mieleńce czy właśnie klopsiki - zawsze mogę zmielić sobie mięso, które kupię
OdpowiedzUsuńZ taką serową niespodzianką muszą być bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńKlopsiki pieczone robiłam dotąd z mozzarellą. Jak mogłam nie wpaść na to, żeby dodać moich ukochanych suszonych pomidorów. Pycha!
OdpowiedzUsuńcieszę się że się pomysł spodobał :)
Usuń