Niedawno były imieniny mojej Mamy. Tradycyjnie robienie ciasta mi przypadło w udziale. Chociaż piec nie lubię i nie umiem, to i tak zawsze na mnie wypada, bęc. Mając w pamięci jak dobre było ciasto z cukinią, postanowiłam je lekko zmodyfikować i zrobiłam je z burakami, zmniejszyłam też lekko ilość kakao - taka w zupełności wystarczy. Wszystkim bardzo smakowało. Ciasto można przekroić na 2 blaty i przełożyć masą.
Tort czekoladowy z burakami
- 250g mąki
- 35g kakao
- 100g czekolady białej
- 100g czekolady mlecznej
- 100g czekolady gorzkiej
- 400g buraków
- 180g cukru
- 2 jajka
- 100ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Buraki zetrzeć na tarce jarzynowej, czekoladę pokroić na drobne
kawałki - ale nie na miazgę, mają zostać kawałki, które potem w trakcie pieczenia nie rozpuszcza się całkowicie. W misce zmieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól, dodać
do tego zmiksowane jajka, cukier i olej. Dokładnie wymieszać i dodać buraki i czekoladę, Wymieszać, przełożyć do tortownicy (24cm) i piec
45 minut w 180 stopniach.
Na wierzchu znalazło się:
400ml śmietany 36% ubitej na sztywno, na koniec dodałam 2 łyżki drobnego cukru i zmiksowałam z 150g serka mascarpone. udekorowane mixem owoców. Tym razem bez truskawek, bo jeden z gości był na nie uczulony.
Swietny pomysl! Widzialam kiedys przepis na czekoladowe brownies, bardzo mnie kusily. Ten tort kusi rownie mocno!
OdpowiedzUsuńTO NIECH W KOŃCU SKUSI :)
Usuńciekawy pomysł, fajne połączenie składników:) musi być pycha
OdpowiedzUsuńoj był, bardzo mocno czekoladowy
Usuńciasto u Ciebie to nieczęsty widok a ten torcik wspaniały! bardzo mnie zaciekawiłaś tym burakiem :)
OdpowiedzUsuńno widok nieczęsty, ale i tak lepiej niż kiedyś :)
UsuńTort wspaniały! Piękny, zdrowy! Mama wiedziała co robi, czyniąć Tobie zaszczyt upieczenia tortu;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńoj tam :) sama nie chciała to wiedziała komu zlecić :)
Usuńtort wygląda świetnie, zapraszam do wystawienia go w konkursie, który trwa na moim blogu. na zwycięzcę czeka świetna nagroda
OdpowiedzUsuńzapraszam
http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/06/sodki-konkurs-pometek.html
Oczywiście, że mama wiedziała - Twoje wypieki są pyszne i ciekawe, a ten tort był wspaniały! M.
OdpowiedzUsuńmoże w taki sposób burak mnie przekona ;)
OdpowiedzUsuńnie lubisz buraczków?
Usuńmmm... aż zachciało mi się takiego deseru!
OdpowiedzUsuńmam przepis na ciasto z burakami, ale jeszcze nie robiłam :) Twój tort jest przepiękny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńOlu, ja bardzo lubię jak Ty pieczesz, i powinnaś to robić częściej, bo zawsze wychodzą Ci piękne słodkości!:)
OdpowiedzUsuńJuż nie raz widziałam przepisy na ciasto z burakami, ale nie robiłam sama. Ale skoro jest z cukinią i było pyszne, to czemu nie spróbować z burakami?:)
daleko moim słodkościom do twoich :)
UsuńCisto zarówno z cukinia jak i buraczkami wychodzi bardzo fajne, wilgotne i zwarte. Udany eksperyment :)
buraki, olej rzepakowy i kakao mają dużo antyoksydantów, więc można powiedzieć, że to "ciasto wiecznej młodości" ;)
OdpowiedzUsuńoby takie było :) może będziemy je częściej piec :)
Usuń