środa, 13 czerwca 2012

pita z karkówką

Domowe chlebki pita z samodzielnie upieczoną mięciutką karkóweczką (tak wiem, że niektórzy powątpiewali czy to faktycznie była karkówka, ale tak była na 100%) w towarzystwie warzywek i wyśmienitego sosu czosnkowego. Można potraktować jako obiad, kolację albo zapakować i zabrać na weekendowy wypad - byle by nam się pogoda poprawiła, bo póki co to od zakończenia meczu leje.... u Was też tak "pięknie"?

Chlebki pita
  • 500g mąki pszennej
  • 250ml wody
  • 50ml mleka
  • 7g suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli
Mąkę wymieszać z solą, cukrem i drożdżami. Podgrzać wodę dosyć mocno, wymieszać z mlekiem i oliwą. Składniki płynne zmieszać z sypkimi i zagnieść ciasto. Umieścić je w misce, wierzch posmarować pędzelkiem oliwą i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Ciasto podzielić na 2 porcje i ponownie zostawić na 10 minut. Podrośnięte ciasto podzielić na 4 części i rozgnieść na placki i znowu zostawić do podrośnięcia na 10 minut. Piec na blaszce w temperaturze 230 stopni około 10-12 minut.

Nadzienie:
  • karkówka wolno pieczona (klik)
  • sałata lodowa
  • pomidor
  • zielony ogórek
  • sos czosnkowy (majonez+jogurt+świeży czosnek+tymianek)

8 komentarzy:

  1. Palce lizać w każdych okolicznościach przyrody! A jaki piękny look! M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby fast food, a jednak slow food :) Musialo byc pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie ładne pitu, pitu - lubię bardzo, ale za leniwa jestem żeby piec sama :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ pysznościowe!! No po prostu rewelacja. Nie robiłam nigdy jeszcze sama bułeczek pita, ale muszę koniecznie to zmienić! A karkówka wyszła pyszna:) Też mi się udało kupić taki piękny 'okaz':)
    P.S. Jakie śliczne zdjęcia profilowe!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciesze się , że karkóweczka smakowała, a fotka robiona dzisiaj o 5:20 rano przed pracą :)

      Usuń
    2. Olu, a 5 rano, a Ty taka radosna jak skowronek?! No podziwiam, podziwiam:)!!

      Usuń
    3. oj czy radosna to nie wiem :) co rano zastanawiam się za jaką karę jak tak rano wstaję :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...