Przyszedł czas na gołąbki, z mlodszej kapusty szybciej się robią przynajmniej ja mam takie odczucia. Gołabki bardzo lubimy, ale cóż, pracochłonne są i pewnie dlatego goszcza na naszym stole raz, góra dwa razy w roku. Tym razem wersja bezmięsna.
Jarskie gołąbki
- kapusta
- 3/4 bulionu (rosół lub warzywny)
- 150g pieczarek
- 1 cebula
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1 por
- 1 cukinia
- mały młody seler
- 5-6 młodych marchewek
- zielenina (liście selera, natka)
- olej
- masło
- 2 szklanki ryżu
- sól i pieprz
W rondlu na oleju zeszklić
pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i pora pokrojonego w półplasterki, na patelni usmażyć
na maśle pokrojone pieczarki, dodać sól i pieprz. Wszystko przełożyć do rondla.
Marchew, selera i pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej, cukinię pokroić
w słupki i razem poddusić na patelni, lekko przyprawić. Wszystko wymieszać w
rondlu. Ugotować ryż wg przepisu (1 część ryżu na 2 części
wody),w lekko osolonej wodzie.
Wymieszać z jarzynami i pieczarkami w rondlu. Posiekać zieleninę i wymieszać, doprawić do smaku.
Wymieszać z jarzynami i pieczarkami w rondlu. Posiekać zieleninę i wymieszać, doprawić do smaku.
Kapustę włoską (lub białą ewentualnie) gotujemy w osolonej wodzie. Najpierw wycinamy głąba, wsadzamy do wrzątku i stopniowo ściągamy wierzchnie liście i ścinamy ew twardy nerw. Nakładamy na liść farsz i zawijamy gołąbki. Garnek o grubym dnie wykładamy liśćmi kapusty (te twardsze z wierzchu). Układamy ciasno gołąbki. Zalewamy bulionem. Gotować 30-40 minut, aż gołąbki będą miękkie.
Osobno robimy sos pomidorowy. Podajemy z ziemniakami posypanymi koperkiem. Gołąbki polewamy sosem pomidorowym.
odpowiadają mi takie jarskie gołąbki :)
OdpowiedzUsuńciekawa alternatywa!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
ja chętnie, ale moi panowie nie ruszą.... mięcho rulez!
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne, lekkie i kolorowe. M.
OdpowiedzUsuń