Długo, bardzo długo zbierałam się do zrobienia focacci (mogę tak odmieniać?) aż w końcu przyszedł jej czas. W sumie nie wiem na co było czekać. Efekt bardzo smaczny, możliwość modyfikacji ogromna.
Focaccia z oliwkami i rozmarynem
- 700g mąki pszennej
- 7g drożdży instant - 1 torebka
- kilka zmiażdżonych ziarenek pieprzu kolorowego
- 450ml ciepłej wody
- 100ml oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- olej
- sól morska
- czarne oliwki
- świeży rozmaryn
W misce wymieszać mąkę, drożdże, sól, pieprz, wodę i oliwę. Zagniatać, wiadomo lepiej robotem, ale ja zagniotłam robotem - mężem około 10 minut aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Następnie należy je przełożyć do miski posmarowanej olejem i odstawić w ciepłe miejsce na 2h.. Blachy (30x40cm) do pieczenia oprószyć mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Palcami zrobić wzorek czyli wgłębienia, posmarować oliwą i wcisnąć oliwki, posypać posiekanym rozmarynem i solą morską. Odstawić jeszcze na pół godzinki a następnie piec ok 25 minut w 225 stopniach.
Inspiracja: www.domowe-wypieki.pl
bardzo lubię i też robię w wersji z oliwkami i rozmarynem :)
OdpowiedzUsuńpysznie i pachnąco :)
OdpowiedzUsuńPoproszę.....już mi pachną...M.
OdpowiedzUsuń