A oto i druga wersja pracowych tortilli. Równie pyszna jak poprzednia. Skusicie się?
- 250g mąki pszennej
- 150-160ml mocno ciepłego mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy
- 0,5 łyżeczki soli
- tymianek
- 2 serki śmietankowe np. Almette
- posiekany drobno koperek
- ogórek (jeden lub dwa) małosolny pokrojony w drobniutką kostkę
- sól i pieprz do smaku
Dodatki
- szynka dojrzewająca
- żółty ser
- mix sałat
Mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia, dodajemy mleko i oliwę i
zagniatamy elastyczne ciasto. W tym momencie można dodać zioła do ciasta
ale nie za dużo bo będą się przypalać. Możliwe że trzeba będzie trochę
podsypać mąki lub dodać odrobinę mleka, wszystko zależy od wilgotności i
typu mąki. Uformowaną kulkę zostawiamy na pół godzinki pod ściereczką.
Następnie dzielimy ciasto na osiem równych części, dajemy chwilkę
odpocząć i wałkujemy cieniuteńko placki. Smażymy na suchej, mocno
rozgrzanej patelni po dosłownie minutkę, aż pojawią się brązowiutkie
plamki. Tortille przykrywamy wilgotną ściereczką.
Nadzienie:
Składniki pasty mieszamy na jednolita masę. Smarujemy tortille, na wierzchu kładziemy plaster szynki dojrzewającej, plasterek żółtego sera i mix sałat i jeszcze troszkę startego albo porwanego sera. Ścisło zawijamy. Zabieramy ze sobą i cieszymy się, że nie mamy na śniadanie zwykłych kanapek :)
Nadzienie:
Składniki pasty mieszamy na jednolita masę. Smarujemy tortille, na wierzchu kładziemy plaster szynki dojrzewającej, plasterek żółtego sera i mix sałat i jeszcze troszkę startego albo porwanego sera. Ścisło zawijamy. Zabieramy ze sobą i cieszymy się, że nie mamy na śniadanie zwykłych kanapek :)
Ja się chętnie skuszę :) Do pracy idealne!!
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczna i chyba doskonała na podróż!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
kopnij mnie w 4 litery żebym wreszcie odważyła się sama zrobić takie tortille
OdpowiedzUsuńa koperek z ogórkiem jak pachną!!! Świetne zwłaszcza w upalne lato, kiedy każda kanapka robi sie rozpaćkana. M.
OdpowiedzUsuń