Muffinki z suszonymi pomidorami, kaparami i czymś jeszcze
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki mleka
- 1 jajko
- tymianek
- szparagi
- suszone pomidory
- oliwki
- kapary
- szynka dojrzewająca
W misce wymieszać mąkę, cukier proszek do pieczenia i sól. Do szklanki
wlać olej, następnie wbić jajko i dopełnić mlekiem. Zawartość szklanki
wlać do składników sypkich i wymieszać. Mają zostać grudki. Dodajemy tymianek, pokrojone w plasterki szparagi, pokrojone odsączone suszone pomidory chyba, że mamy takie miękkie suszone, ale bez zalewy to nie odsączamy :), posiekane oliwki i kapary i pokrojoną szynkę dojrzewającą. Wszystko mieszamy, nakładamy do foremek i pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńserdecznie polecam :)
Usuńwytrawne muffinki sa idealne na imprezowanie na świeżym powietrzu!
OdpowiedzUsuńNie wiem jak to jest możliwe, że ja do tej pory jeszcze nigdy nie robiłam wytrawnych muffinek:( A one są takie smakowite! W sobotę wybieramy się na ognisko, więc to będzie idealna okazja, to nadrobienia tego niedopatrzenia:)
OdpowiedzUsuńZnam tylko wersję muffinków na słodko, więc z chęcią wypróbuję ten przepis, w Lildu kupuję pomidory suszone, czasami z kaparami i czosnkiem, nie sądziłam że mogą być składnikiem do muffinek, super pomysł:)
OdpowiedzUsuńzamiast kanapki na przekąskę - bardzo ciekawe :)
OdpowiedzUsuńCoś pysznego!!! Na wiele okazji - imprezka, piknik, przegryzka na drugie śniadanie - bardzo fajna propozycja. M.
OdpowiedzUsuń