środa, 4 lipca 2012

pieczony kurczak z chorizo i ziemniakami

Idealny obiad jeśli nie chce się człowiek narobić :) Ja przygotowałam całość wieczorem, a po pracy tylko wstawiłam do piekarnika. Dzięki temu wszystkie smaki się przegryzły. Pycha i jak mało roboty. 

Pieczony kurczak z chorizo i ziemniakami
  • 6 pałek z kurczaka
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 300 kiełbaski chorizo
  • kilka niedużych ziemniaczków
  • 3 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • olej/oliwa
Mięsko nacieramy solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i tymiankiem. Cebulę, chorizo i ziemniaki kroimy w plastry, układamy w naczyniu. Na tym lądują nasze kawałki kurczaka. Całości polewamy olejem i tak jak u mnie można odstawić do leżakowania albo od razu piec. Pieczemy ok 70-90 minut w 180 stopniach, przekręcając od czasu do czasu kurczaka.

5 komentarzy:

  1. chętnie bym zjadła takiego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie wygląda Twój kurczak:) Też robię podobnego kurczaka. Aromat chorizzo rewelacyjnie komponuje się łagodnym kurczakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię takie jednogarnkowe dania - mniej zmywania a zapiekane mięso z ziemniakami świetnie smakuje

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo mi się podoba Twoja propozycja, taki kurczaczek musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tego właśnie szukałam na jutrzejszy obiad! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...