Mam kilogram świeżych fig i nie zawaham się ich użyć :). Na pierwszy ogień idzie danie obiadowe. Polędwiczki w połączeniu z winno-miodowym sosem z figami stały się jeszcze delikatniejsze. Słodko-winnym smak mniam :) Spróbujcie.
Polędwiczki wieprzowe z figami
- polędwiczka wieprzowa około 700g
- 1 średnia cebula
- 5 świeżych fig
- garść winogron
- pół szklanki czerwonego wina
- 4 łyżki miodu
- sól, pieprz
Polędwiczki oczyścić z włókien i pokroić na plastry grubości około 1 centymetra. Posolić i popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem. Polędwiczki podsmażyć partiami i zdejmować z patelni na talerz, następnie podsmażyć posiekaną drobniuteńko średnią cebulę. W
kubeczku wymieszać czerwone wino i miód i wlać na patelnię na której jest cebulka. Chwilę
odparować - żeby sosik się zredukował i dodać pokrojone na połówki winogrona i pokrojone na ósemki figi, poczekać aż się lekko
skarmelizują, dodać polędwiczki, podgrzać i zjeść najlepiej z tłuczonymi ziemniaczkami żeby sosik dobrze się wchłaniał.
Fantastyczne połączenie smaków! A figi bardzo urodziwe - super danie! M.
OdpowiedzUsuńDanie wygląda bardzo elegancko i apetycznie. I pomyśleć, że ja jeszcze nie jadłam fig innych niż suszone:(
OdpowiedzUsuńto spróbuj koniecznie - w środę przepis na przystawkę z figami a w kolejce jeszcze sernik :)
UsuńUwielbiam figi i polędwiczkę , ale nigdy wcześniej nie miałam okazji wypróbować takiego połączenia razem:) Jestem ciekawa jak to smakuje:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń