masa serowa:
- 6 fig
- 500g serka ricotta
- 4 żółtka
- 50g cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 200g mąki
- 100g masła
- 3 łyżki wody
- szczypta soli
Ciasto zagnieść, włożyć do lodówki, owinięte folią na 30 minut. Ciastem wylepić foremkę, ponakłuwać w kilku miejscach widelcem i podpiec ok 10-15 minut w 180 stopniach. Żółtka należy utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać esencję waniliową i wymieszać z serem. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki figi i zapiec 30 minut w 180 stopniach. Gotowy serniczek można polać płynnym miodem - ja polałam akacjowym.
Inspiracja: Palce lizać
Figi dodają smaku i urody każdej potrawie - ten sernik to sama słodycz. M.
OdpowiedzUsuńFigi dodają smaku i urody każdej potrawie - ten sernik to sama słodycz. M.
OdpowiedzUsuńTakiego sernika to ja jeszcze nie jadłam:) Bardzo ciekawy:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Olu!
zaskoczyć Asiu Ciebie z ciastem to sztuka :) więc cieszę się bardzo :)
Usuńpozdrawiam
ALe smakowite wydanie sernika! Pysznie! Porywam kawałek!
OdpowiedzUsuńSMACZNEGO :)
UsuńNie przepadam za świeżymi figami, ale z sernikiem wszystko smakuje dobrze ;)
OdpowiedzUsuń