środa, 26 września 2012

sernik z ricotty z figami

Sernik z ricotty z figami
masa serowa:
  • 6 fig
  • 500g serka ricotta
  • 4 żółtka
  • 50g cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
 ciasto kruche:
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli
 
Ciasto zagnieść, włożyć do lodówki, owinięte folią na 30 minut. Ciastem wylepić foremkę, ponakłuwać w kilku miejscach widelcem i podpiec ok 10-15 minut w 180 stopniach. Żółtka należy utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać esencję waniliową i wymieszać z serem. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki figi i zapiec 30 minut w 180 stopniach. Gotowy serniczek można polać płynnym miodem - ja polałam akacjowym.

Inspiracja: Palce lizać

7 komentarzy:

  1. Figi dodają smaku i urody każdej potrawie - ten sernik to sama słodycz. M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Figi dodają smaku i urody każdej potrawie - ten sernik to sama słodycz. M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego sernika to ja jeszcze nie jadłam:) Bardzo ciekawy:)
    Pozdrawiam Olu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zaskoczyć Asiu Ciebie z ciastem to sztuka :) więc cieszę się bardzo :)
      pozdrawiam

      Usuń
  4. ALe smakowite wydanie sernika! Pysznie! Porywam kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za świeżymi figami, ale z sernikiem wszystko smakuje dobrze ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...