Ostatnio mam wenę na żeberka. Kombinuję, wymyślam, testuję rożne smaki, zapachy, tak żeby były najlepsze z możliwych. Przedstawiam Wam dzisiaj kolejną ich odsłonę. Pyszne, aromatyczne mięsko delikatne, rozpływające się w ustach, a zapach podczas pieczenia niebiański.
Korzenne żeberka z pomarańczą
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 5 łyżek miodu
- 4cm imbiru
- 4 gwiazdki anyżu
- szczypta cynamonu
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki słodkiego sosu chilli
Żeberka kroimy na nie za wielkie porcje. Umieszczamy w naczyniu do zapiekania razem z obranymi ząbkami czosnku i gwiazdkami anyżu.. Mieszamy sok, sos sojowy, miód, cynamon, sos chilli i starty imbir i zalewamy mięso. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 90 minut w 170 stopniach. Następnie odkrywamy (możemy usunąć nadmiar sosu, ale nie wylewamy, bo można w czasie podpiekania podlewać sosem) i pieczemy jeszcze około 20-30 minut w 220 stopniach przekręcając mięsko żeby pięknie zapiekła się glazura.
ale cudowne! apetyczne
OdpowiedzUsuńmiło że się podobają :) a jakie pyszne były :)
UsuńBardzo ciekawy zestaw smaków, a zapach z piekarnika musiał być boski!!! M.
OdpowiedzUsuń