piątek, 28 września 2012

korzenne żeberka z pomarańczą

Ostatnio mam wenę na żeberka. Kombinuję, wymyślam, testuję rożne smaki, zapachy, tak żeby były najlepsze z możliwych. Przedstawiam Wam dzisiaj kolejną ich odsłonę. Pyszne, aromatyczne mięsko delikatne, rozpływające się w ustach, a zapach podczas pieczenia niebiański.

Korzenne żeberka z pomarańczą
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek miodu
  • 4cm imbiru
  • 4 gwiazdki anyżu
  • szczypta cynamonu
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
Żeberka kroimy na nie za wielkie porcje. Umieszczamy w naczyniu do zapiekania razem z obranymi ząbkami czosnku i gwiazdkami anyżu.. Mieszamy sok, sos sojowy, miód, cynamon, sos chilli i starty imbir i zalewamy mięso. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 90 minut w 170 stopniach. Następnie odkrywamy (możemy usunąć nadmiar sosu, ale nie wylewamy, bo można w czasie podpiekania podlewać sosem) i pieczemy jeszcze około 20-30 minut w 220 stopniach przekręcając mięsko żeby pięknie zapiekła się glazura.


3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. miło że się podobają :) a jakie pyszne były :)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy zestaw smaków, a zapach z piekarnika musiał być boski!!! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...