Kotleciki jagnięce z winno miodowym sosem
marynata:
- oliwa
- sok z limonki
- świeży tymianek
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka miodu
- 150ml czerwonego wina
- 1 łyżka masła
- świeży tymianek
Kotleciki umyć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać i zamarynować mięsko na minimum 30 minut. Smażyć na rozgrzanej patelni po ok 3-4 minut z każdej strony. Po tym czasie zdjąć z patelni i przykryć folią aluminiowa żeby nie wystygły. Na patelnię wlać wymieszane wino z miodem i tymiankiem. Zredukować o połowę, zdjąć z ognia i dodać masło ciągle mieszając aż sos się zagęści. Kotleciki wyłożyć na talerz i polać sosem. Ja podałam je w towarzystwie jesiennych pieczonych warzyw. Małą dynię hokkaido pokroiłam na paseczki, małe patisonki na ćwiartki, cukinię na plasterki. Całość wymieszałam z olejem rzepakowym i tymiankiem. Upiekłam w 180 stopniach do miękkości. Posoliłam dopiero na talerzu.
Inspiracja: Marta Gessler
Danie wygląda wybornie, świetny pomysł z pieczonymi warzywami - na pewno wszystko smakowało pysznie. M.
OdpowiedzUsuń