poniedziałek, 15 października 2012

krem z pieczarek z maślanymi grzankami

Latem i ogólnie kiedy jest ciepło nie gotuję zup. Nikt w domu nie ma na nie ochoty, nikt nie chce jeść gorącej ani mocno ciepłej a takie są najlepsze. W związku z tym nie gotuję. Zupa w domu znaczy że nadeszła jesień. Ano nadeszła i to od razu całkiem zimna. Na pierwszy ogień zapraszam na krem z pieczarek z maślanymi grzankami.

Krem z pieczarek z maślanymi grzankami
  • 500g pieczarek
  • 1l bulionu warzywnego
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • sól, pieprz
  • kawałek masła
Pieczarki pokroić na nie za duże kawałki. Na patelni rozpuścić masło i dorzucić pieczarki, posolić i popieprzyć. Poddusić około 10 minut. W garnku podgrzać bulion, wrzucić pokrojone na kawałki ziemniaczki. Kiedy pieczarki są już gotowe dorzucić do bulionu. Całość zagotować i gotować aż ziemniaczki będą miękkie. Zupę zmiksować, na koniec dodając śmietanę. Ewentualnie doprawić do smaku.

Grzanki
  • 5 kromek chleba tostowego pszennego
  • kawałek masła
Od kromek chleba odkroić skórki - nie będą nam potrzebne. Miąższ pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło. Wrzucić pokrojone pieczywo i podsmażyć na złoto często mieszając aby równomiernie się przyrumieniło.

3 komentarze:

  1. lubię takie duże grzaneczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. grzaneczki były 1cm x 1cm :) tylko miseczka niewielka :)

      Usuń
  2. Pyszna zupa i te urodziwe grzanki! Zupy-kremy sprawdzają się zawsze. M.
    P.S. a jak można taką zupkę spaprać, widzieliśmy w niedzielę popisy pana Reya w Master Chief!.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...