piątek, 12 października 2012

pstrąg łososiowy na smażonej sałacie

Dzisiaj ryba, a jeśli ryba to dzisiaj jest piątek! Ale u nas nie zawsze tylko piątek :) uwielbiamy ryby i gdyby nie ich ceny jedlibyśmy je pewnie niemal codziennie. Tym razem pstrąg łososiowy. Lubie lidlowe czwartki, bo wtedy są łatwo dostępne ryby w rozsądnej cenie. Jeszcze nigdy nie nacięłam się na ich jakość więc kupuję. Oczywiście chciałabym i u Pana Sandacza kupować co środę, ale niestety człek pracujący nie bardzo ma możliwość tam dotrzeć :) 
Pewnie zdziwiła was trochę ta smażona sałata? Podpatrzyłam ten patent ostatnio u Gordona w jakimś programie. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i wrzucamy ładne liście sałaty na dosłownie 30 sekund podrzucając je na patelni. Okazało się, że sałata nabrała zupełnie innego wymiaru. Na pewno będę powtarzać ten manewr.

Pstrąg łososiowy na smażonej sałacie
  • filet z pstrąga
  • sól
  • pieprz
  • limonka
  • olej
  • świeży tymianek
  • sałata
Chyba najprostsze przygotowanie ryby z możliwych. Jest tak dobra, że niczego więcej jej nie potrzeba. Filet oczyściłam, pokroiłam na kilka kawałków, skórkę nacięłam. Posoliłam, oprószyłam pieprzem i skropiłam limonką. Chwile sobie postała i usmażyłam ją na oleju rzepakowym po 3 minutki z każdej strony zaczynając od strony ze skórką (może potrzebować ciut więcej czasu żeby się lekko przyrumienić) Rybkę podałam na sałacie wykonanej jak powyżej i posypałam świeżym tymiankiem.

7 komentarzy:

  1. Okazuje się, że sałata bardzo fajnie również sprawdza się w risotto. Oczywiście dodaje się ją pokrojoną w ostatniej fazie gotowania, na na ok. 30 s, aby nie straciła chrupkości.
    Nie wiemy, czy to jest poprawne, ale ale eksperyment w naszej opinii się powiódł.

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej, wybacz! pomyliłam strony z komentarzami..
    kurczę!
    Aleksandro, ten pstrąg pyszny. rzadko jadam tę rybę, bo jak już wspomniałam, wolę łososia.\ciekawi mnie ta sałata... smażona? hm..

    OdpowiedzUsuń
  3. Własnie te ceny wygórowane :(( Ale rybka wyglada booosko :-) Zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pstrąg to pyszna ryba, a już łososiowy to sama smakowitość! Muszę spróbować tak zrobić sałatę, ciekawostka. M.

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie kupiłam w Lidlu pstrąga łososiowatego i szukam przepisu,a ta rybka rewelacyjnie wygląda więc zaraz ją zrobię.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...