Kolejna odsłona ciasta czekoladowego. Świetnie komponuje się również ze śliwkami lub gruszką. Ciasto wilgotne, sycące ale nie za słodkie. Serdecznie polecam.
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
- 150g gorzkiej czekolady
- 150g mąki
- 150g cukru
- 150g masła
- 150ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 20g kakao
- 2-3 dojrzałe antonówki
W rondelku rozpuszczamy cukier, masło, mleko, czekoladę i kakao,
odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy jajko. W misce mieszamy mąkę z
proszkiem do pieczenia i dodajemy ostudzoną czekoladową masę. Miksujemy
na najszybszych obrotach około minutki. Mieszamy z pokrojonymi w kostkę jabłkami. Wylewamy do wyłożonej papierem
do pieczenia keksówki (25x10cm). Pieczemy w 180 stopniach 50 minut lub
do suchego patyczka.Ciasto można wyjąć dopiero po całkowitym ostygnięciu, inaczej się pokruszy. Zimne ciasto można posypać cukrem pudrem lub zrobić ulubioną polewę.
I do tego jakie proste wykonanie:D
OdpowiedzUsuńdokładnie :) pyszne i proste :)
Usuńsalceson jest taki fajny i smaczny
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie z tymi jabłkami!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Olu serdecznie!
Pyszne ciasto i przypomina mi popularne ciasto amerykańskie vel wiewiórkę vel salceson :)
OdpowiedzUsuńA dla mnie to było ciasto czekoladowe bez nazwy a teraz taki wybór :)
UsuńPyszne...połączenie czekoladowego, aromatycznego ciasta i owoców jest znakomite :)
OdpowiedzUsuńoj pyszne było :)
Usuńmniam, mniam ;]
OdpowiedzUsuńporwę Ci ten pyszny kawałeczek ;]
Ciacho pyszności! Tez jestem mamą pewnego Bartka:-)
OdpowiedzUsuńWitam :)
Usuńnazwa salceson jest w porządku! choć smak nieporównanie lepszy! M.
OdpowiedzUsuń