poniedziałek, 1 października 2012

serowe ciasteczka z jabłkiem

Przedstawiam Wam cudowne ciasteczka. Szybciutko się robią, są mięciutkie, nie kruszą się a jabłuszka wieńczą "dzieło". Koniecznie musicie je zrobić teraz na jesieni kiedy jabłka są najlepsze i ich wybór największy.

Serowe ciasteczka z jabłkiem
  • 250g półtłustego białego sera np garwoliński
  • 250g zimnego masła
  • 250g mąki pszennej
  • 3 jabłka antonówki
  • szczypta soli
  • cynamon
  • cukier puder

Ser należy rozdrobnić - ja do tego użyłam  przeciskarki do ziemniaków, ale można oczywiście zmielić w maszynce. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, ser i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki owinięte w folię spożywczą na około 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm, wycinamy szklanką krążki. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ósemki. Na każdym krążku kładziemy cząstkę jabłka, posypujemy szczyptą cynamonu i przykrywamy drugą częścią krążka ciasta. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.


Inspiracja: Palce lizać

16 komentarzy:

  1. A wiesz, że chyba już z rok się na nie czaję, ale ciągle zapominam:( Twoja ciacha wyglądają cudnie! Biorę kilka a w zamian daję kilka swoich, też z jabłkami, ale troszkę inne:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chętnie się pisze na wymiankę a ciasteczka są cudne, przestań się czaić i zrób :)

      Usuń
  2. ciasto serowe jest świetne, lubię ten posmak ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do takich serowych wypieków nikt nie musi mnie długo namawiać :-)
    Zapisuję do zrobienia, bo wyglądają obłędnie!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne! Od dawna mam na nie chęć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fantastyczne :D takie proste a efektowne
    ja zostałam zasypana jabłkami :) więc w weekend już wiem co zrobię oprócz sztandarowej szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię podobne. Zamiast cukru pudru lukruję U mnie nazywaja się "jabłka w szlafroczkach":). Przypomniałaś mi o nich i trzeba będzie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne i przepyszne, trzeba ich dużo robić, bo szybko znikają. M.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie miałam pewności czy jabłka nie będą po upieczeniu jak "suszone na święta", bałam się, że ciasto nasiąknie sokiem i zrobi się glumisiowe, poza tym bez cukru... Ale na drugi raz też Ci zaufam! Właśnie znikło już pół i do jutra wyczyszczą talerzyk. Mąż mówi, że jak w cieście nie ma cukru to ma mniejsze wyrzuty sumienia... Ciasteczka bardzo ładne i pachnące. Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twój komentarz sprawił mi ogromną radość. Dziękuję i cieszę się, że smakowały :-)

      Usuń
  9. Około 25 w zależności od wielkości szklanki którą wykrawamy krążki i grubości na jaką rozwałkujemy ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mi wyszło około 45 :) Pyszniutkie. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...