Z racji na mnogość cukinii w tym sezonie postanowiłam wypróbować jakieś z niej przetwory. Wybór padł na przepis znaleziony w Przyjaciółce, nr 18/3255.
Cukiniowe kulki (składniki na dwa słoiki 04l każdy)
- 1kg miąższu cukinii
- 500ml wody
- 400g cukru
- 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
- kawałek kory cynamonu
- kilka goździków
- kilki ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
Cukinie wydrążyć w kuleczki albo pokroić w równą kostkę - oczywiście czystego miąższu bez pestek. Przelać kulki wrzątkiem a następnie zimną wodą, odsączyć na sitku. Zagotować 500ml wody z kwaskiem cytrynowym i cukrem. Do wyparzonych słoików włożyć po kawałku kory cynamonu, po kilka goździków oraz kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, dopełnić kulkami cukinii i zalać syropem. Słoiki zamknąć i pasteryzować 15 minut od zagotowania.
Kuleczki wyglądają ślicznie, ciekawe jak będą smakowały? Na pewno będą ozdobą stołu, nadają się np. do koreczków. M.
OdpowiedzUsuń