A może na jesienny obiad aromatyczny gulasz? Serdecznie zapraszam.
Gulasz z szynki na ostro z kakao
- 1kg szynki wieprzowej
- 3 marchewki
- 300g dyni
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżka kakao
- sól, pieprz ziarnisty. ziele angielskie, listek laurowy
- 350ml czerwonego wina
- mąka pszenna
- olej
Mięso pokroić w kostkę - taka na jeden kęs, posolić, obtoczyć w mące i smażyć na rumiano na dużym ogniu. Marchewkę obrać i pokroić w talarki. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, papryczkę drobno posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę. W dużym rondlu rozgrzać olej i poddusić cebulę z czosnkiem, dodać papryczkę, pieprz, ziele i listek . Zalać winem i dorzucić marchewkę z dynią. Dusić na niewielkim ogniu, dodać usmażone mięso. Dodać kakao i dusić aż wszystko będzie miękkie, w razie konieczności dodać jeszcze trochę wina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.