poniedziałek, 19 listopada 2012

klopsiki w sosie pomidorowym z mascarpone i pieczarkami

Ciemno, zimno i do domu daleko. A tak na serio, to jakoś miałam dziwna nadzieję, że może te mroźne poranki ominą nas w tym roku. Co prawda nie ma co za bardzo narzekać, bo jesień obchodzi się z nami łagodnie, ale jednak nie jest to, to co tygryski lubią najbardziej. Tata był w weekend na naszej podlaskiej działce posadzić m.in czosnek i niestety przymrozki już są, w dzień mglisto... aura mało przyjemna. Teraz tylko pozostaje czekać do gwiazdki a potem na wiosnę :) A dzisiaj przed Wami kolejna odsłona klopsików, następne też już czekają w kolejce :).

Klopsiki w sosie pomidorowym z mascarpone i pieczarkami
  • 500g mielonego filetu z indyka
  • 7 łyżek bułki tartej 
  • 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej 
  • 150ml mleka 
  • 1 jajko 
  • 1/2 cebuli 
  • sól, pieprz 
  • płaska łyżeczka curry
  • olej
Bułkę tartą zalać mlekiem i odstawić na 5-10 minut.  Do malaksera wrzuciłam mięsko, drobniutko posiekaną cebulkę, wybiłam jajko, dodałam musztardę, curry i wlałam bułeczkowo-mleczną papkę. Całość zmiksowałam, doprawiłam solą i pieprzem. Z gotowej masy uformowałam małe kuleczki (wielkości małego orzecha włoskiego)- mi wyszło ich 30 sztuk. Smażyłam na rozgrzanym oleju aż były rumiane ze wszystkich stron, czyli około 8-10 minut. 

Sos
  • 300g pieczarek
  • 500ml przecieru pomidorowego
  • 75g serka mascarpone
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • masło
Pieczarki pokroiłam na kawałki i usmażyłam na maśle, tak długo aż woda odparował i zrobiły się lekko rumiane. W rondelku rozmieszałam przecier pomidorowy z serkiem, dodałam pieczarki, doprawiłam solą, pieprzem i szczyptą cukru na przełamanie smaku pomidorów. Na koniec dodałam świeże listki tymianku. Do sosu dodałam klopsiki i wszystko razem podgrzałam.

2 komentarze:

  1. Dobre klopsiki nie sa zle :) W zimne, jesienne wieczory nic tak nie rozgrzewa i nie syci.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny sosik! Z klopsikami - mmniam. M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...