piątek, 23 listopada 2012

pierogi z kapustą i grzybami

Ostatnio w moim domu zapachniało Bożym Narodzeniem. Gotowała się kapusta z grzybami, lepiłam pierożki, tylko kolęd brzmiących w tle brakowało. Przyznaję, zrobiłam wigilijne pierogi przed czasem i zamroziłam. Przed samymi świętami zapewne nie starczyłoby mi czasu i zamówiłabym je u zaprzyjaźnionej pani. A tak mam własne, pyszne i tylko czekają na Wigilię.

 
 
Pierogi z kapustą i grzybami
Cisto:
  • 250g maki pszennej
  • 100ml bardzo ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Składniki na ciasto zagnieść tak aby ciasto było elastyczne i odchodziło od ręki. Może trzeba będzie dodać nieco mąki - zależy od wielkości jajka i wilgotności mąki.

Farsz:
ilość kapusty kwaszonej i białej zależy od ilości pierogów
  • 750g kwaszonej kapusty
  • 1/2 małej główki słodkiej białej kapusty
  • 100g grzybów suszonych (ja lubię dużo i dorzucam jeszcze "na oko")
  • 2-4 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz


Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, podgotować 10 minut, wystudzić, odcedzić i pokroić w drobną kostkę, płyn zostawić. Kapusty gotujemy oddzielnie - kwaszoną wypłukać, odcisnąć, posiekać, zalać w rondlu niewielka ilością wody, dodać spory listek laurowy i ziele angielskie, trochę podgotować a następnie dodać posiekane grzyby. W miarę gotowania dolewać płyn od grzybów.
Słodką cieniutko poszatkować i rozdrobnić, zalać wrzątkiem, dodać listek laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego, gotować do miękkości, odcedzić i dorzucić do kapusty kwaszonej. Razem gotować dolewając płynu od grzybów, posolić i popieprzyć do smaku - jak kto lubi, odparować nadmiar płynu. Ja podgotowuje potem kapustę około 3 dni po trochu, żeby nabrała mocy
Ciasto cieniutko wałkujemy, wycinamy krążki i nakładamy farsz. Sklejamy i gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minutki od wypłynięcia. My lubimy odsmażane, więc gotowe pierożki wrzucam na patelnię i podsmażam na złoty kolor i tym razem podałam z duszona cebulką.

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam pierogi z kapustą i grzybami,kojarzą mi się ze świętami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wróciłam zmęczona, późno z pracy - oddałabym wszystko za takie pierogi!

    OdpowiedzUsuń
  3. już widzę, świętami pachnie dookoła..

    OdpowiedzUsuń
  4. dawno nie robiłam z takim farszem, ale do Świąt coraz bliżej i będą na pewno :) Zapraszam też do zabawy łańcuszkowej, oczywiście jeśli masz ochotę bo nic na siłę - szczegóły u mnie http://smacznapyza.blogspot.com/2012/11/chciaa-nie-chciaa-i-w-koncu-musiaa.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyróżniłam Cię nominacją Libester Blog ;)
    http://pozeraczka.pl/liebster-blog/
    Zachęcam do dalszej zabawy ;)
    BaBka ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już pachnie Świętami... jeszcze pyszny barszczyk do tych pierogów, no bosko! M.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jejciu jak ja uwielbiam te pierogi :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...