Wróciłam do domu i .... nie było nic na obiad. W lodówce same resztki i skrawki. W podręcznej spiżarce też nie za wiele składników, które można by połączyć. Tak właśnie powstał, jak dla mojej rodzinki, pyszny sos słodko kwaśny.
Sos słodko-kwaśny z kurczakiem
- 1 pojedyncza pierś kurczaka lub w polędwiczki z piersi
- puszka ananasa
- 2 łyżki sosu chilli
- 3 łyżki keczupu włocławek pikantny
- słodka papryka, sól
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki marynowanych pędów bambusa
- olej
Kurczaka pokroiłam w cienkie paski, posoliłam i oprószyłam słodką papryką. Przesmażyłam na złoto na oleju i odsączyłam na papierowym ręczniku. W rondelku wymieszałam sos chilli i keczup, stopniowo dodawałam syrop z ananasa aż do osiągnięcia odpowiedniej słodkości. Do gotowego sosu dodałam łyżkę mąki dla zagęszczenia lekko sosu. Wrzuciłam w sos kurczaka i pokrojone na kawałki krążki ananasa, oraz odsączonego bambusa. Zagrzałam razem i zjedliśmy z ryżem.
Chyba to troszkę ostre prawda? jak tak to podeślij mi troszkę Olu :)
OdpowiedzUsuńNo proszę, jakie pyszności mogą powstać całkiem przypadkowo! M.
OdpowiedzUsuń