poniedziałek, 12 listopada 2012

wątróbka drobiowa z gruszką

Lubicie wątróbkę? Ja zdecydowanie tak. A ostatnio nawet Bartek zjadł swoją porcję. Nie jemy jej za często, bo ponoć niezdrowa, ale od czasu do czasu i owszem. 

Wątróbka drobiowa z gruszką
  • 1kg wątróbki drobiowej
  • 3 cebule
  • 1 winne jabłko
  • 2 gruszki
  • pół szklanki białego wina
  • mąka pszenna
  • sól
  • olej
Cebule pokroić w piórka i poddusić w rondlu na oleju, kiedy będzie już miękka dodać wino. Owoce obrać i pokroić w kostkę, dorzucić do rondla. Wątróbkę oczyścić z błonek i resztek tłuszczyku. Obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Kiedy dodatki są gotowe dodawać partiami usmażoną wątróbkę, na koniec posolić do smaku. Wątróbki nie solimy przed smażeniem bo twardnieje.

6 komentarzy:

  1. Rany, jak ja lubię od czasu do czasu zjeść sobie wątróbkę... a z gruszką to ja jeszcze nie jadłam:)
    Pozdrawiam Olu serdecznie!
    P.S. Ostatnio mało mam czasu, ale stale tu jestem, nie zawsze mając czas skomentować. Wiedz, że zawsze się ślinię na widok Twoich wpisów!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że do mnie zaglądasz :) ja też w wiecznym niedoczasie :)

      Usuń
  2. Ja bardzo lubię wątróbkę, a z gruszką nie próbowałam :) Moje ostatnie odkrycie t wątróbka z pieczarkami i boczkiem posypana pietruszką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takiej jeszcze nie próbowałam, ale wszystko przede mną :)

      Usuń
  3. Okazuje się, że wątróbka to danie "wielododatkowe", z owocami i aromatem wina - na pewno świetne, muszę ten przepis wypróbować. M.

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja nie przepadam za wątróbką, ale gruszki muszą być bardzo ciekawym dodatkiem ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...