Lubicie wątróbkę? Ja zdecydowanie tak. A ostatnio nawet Bartek zjadł swoją porcję. Nie jemy jej za często, bo ponoć niezdrowa, ale od czasu do czasu i owszem.
Wątróbka drobiowa z gruszką
- 1kg wątróbki drobiowej
- 3 cebule
- 1 winne jabłko
- 2 gruszki
- pół szklanki białego wina
- mąka pszenna
- sól
- olej
Cebule pokroić w piórka i poddusić w rondlu na oleju, kiedy będzie już miękka dodać wino. Owoce obrać i pokroić w kostkę, dorzucić do rondla. Wątróbkę oczyścić z błonek i resztek tłuszczyku. Obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Kiedy dodatki są gotowe dodawać partiami usmażoną wątróbkę, na koniec posolić do smaku. Wątróbki nie solimy przed smażeniem bo twardnieje.
Rany, jak ja lubię od czasu do czasu zjeść sobie wątróbkę... a z gruszką to ja jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Olu serdecznie!
P.S. Ostatnio mało mam czasu, ale stale tu jestem, nie zawsze mając czas skomentować. Wiedz, że zawsze się ślinię na widok Twoich wpisów!:)
Cieszę się, że do mnie zaglądasz :) ja też w wiecznym niedoczasie :)
UsuńJa bardzo lubię wątróbkę, a z gruszką nie próbowałam :) Moje ostatnie odkrycie t wątróbka z pieczarkami i boczkiem posypana pietruszką :)
OdpowiedzUsuńtakiej jeszcze nie próbowałam, ale wszystko przede mną :)
UsuńOkazuje się, że wątróbka to danie "wielododatkowe", z owocami i aromatem wina - na pewno świetne, muszę ten przepis wypróbować. M.
OdpowiedzUsuńA ja nie przepadam za wątróbką, ale gruszki muszą być bardzo ciekawym dodatkiem ;)
OdpowiedzUsuń