poniedziałek, 7 stycznia 2013

karp w migdałach

Z zasady nie lubię karpia.... mogłabym nawet powiedzieć, że nie znoszę, ale..... no właśnie, ale! W tym roku zdecydowaliśmy się na wersję karpia w migdałach proponowaną przez Okrasę dla Lidla. Okazało się, że to strzał w dziesiątkę! I tak to polubiłam karpia....

Karp w migdałach
  • 2 płaty karpia
  • 1,5 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
  • 1 łyżka cukru
  • garść suszonej żurawiny
  • skórka z 1 cytryny
  • 100g płatków migdałowych
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej
  • 1-2 łyżki śmietanki 30%
  • masło
  • mąka
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
Żurawinę zalałam winem. Karpia oczyściłam z łusek i ości, pokroiłam na mniejsze kawałki i oprószyłam solą i pieprzem oraz skórką startą z cytryny - od strony mięsa. Każdy kawałek obtaczamy również od strony mięsa w mące, następnie w rozkłóconym jajku i na końcu w migdałach i smażymy na na oleju. Na patelnię po smażeniu karpia wsypujemy cukier i żurawinę, czekamy aż cukier zamieni się w karmel. Zalewamy winem i bulionem warzywnym. Redukujemy, kiedy objętość spadnie o 1/3 dodajemy śmietankę, kawałek zmrożonego masła i redukujemy do uzyskania gęstego sosu, można jeszcze doprawić starta skórką z cytryny. Karpia podgrzewamy w piekarniku i podajemy z sosem.

6 komentarzy:

  1. Chętnie wypróbowałabym go w tej postaci ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę był pyszny, może dzięki migdałom i skórce cytrynowej - mało "karpiowy". A sos znakomity, do wykorzystania. M.

    OdpowiedzUsuń
  3. skusiłabym się na duży kawałek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja skusiłam się nawet kilkukrotnie a za karpiem nie przepadam. Ten jest wyborny!

      Usuń
  4. Nie spodziewałem się takiego smaku, był pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm, fenomenalna jest ta panierka z płatków migdałów, nie dość że pięknie wygląda, wspaniale smakuje to jeszcze jest super zdrowa.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...