A dzisiaj przed Wami ulubione śledzie Michała. Właściwie głównie dla niego je robię. Każdy tylko troszkę skubnie a resztę pałaszuje tylko on.
Śledzie w pomidorach
- tacka filetów śledziowych w oleju a'la matias
- 3 cebule
- koncentrat pomidorowy – mały słoiczek
- sól, cukier, papryka łagodna w proszku
- olej
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na
oleju, następnie na patelnię dodać koncentrat i troszkę wody, dobrze wymieszać. Dodać
przyprawy, podsmażać kilka minut, ostudzić. Układać w słoju
naprzemiennie, tak aby na wierzchu była cebula, wstawić do lodówki na minimum 24h.
Znam ten przepis od lat. Śledzie godne polecenia.
OdpowiedzUsuńPyszne są!!! Jak ktoś lubi - można przyostrzyć trochę, np. ostrą papryką wędzoną. M.
OdpowiedzUsuń