Kolejna wersja śledzi, które gościły w tym roku na naszym świątecznym stole. Bardzo aromatyczne.
Śledzie z suszonymi pomidorami w oliwie
- 2 opakowania śledzi w oleju
- 2 średnie cebule
- suszone pomidory w oliwie
- 2 łyżki kaparów
- pół łyżeczki majeranki
- olej
Cebule obrać i pokroić w półkrążki, zeszklić na oleju i ostudzić. Śledzie odsączyć i pokroić na dzwonka. Do pojemnika przełożyć cebulę, śledzie, dodać pokrojone pomidory, kapary i zalać olejem z pomidorów, dodać majeranek i wszystko wymieszać . Odstawić do lodówki na 24h.
jako maniaczka śledzi - uwielbiam, dodatek suszonych pomidorów to taka wisienka na torcie ;)
OdpowiedzUsuńo...dodatek kaparów pewnie przenosi je na wyższy poziom :)myślę, że spodoba ci się nasza nowa akcja Gotuj sezonowo! :)
OdpowiedzUsuńhttp://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo
Pomidory dodały aromatu, a kapary dopełniły smaczku. Bardzo pyszne śledziki. M.
OdpowiedzUsuń