Makaron Penne All'Amatriciana
Porcja na 4 osoby:
- 300 makaronu penne u mnie farfalle
- 120 g pancetty lub wędzonego, surowego boczku, pokrojonego w grubą kostkę
- 2 cebule pokrojone na niezbyt cienkie półkrążki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka płatków chili
- 80-100 g tartego parmezanu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- trochę posiekanej natki pietruszki
Makaron ugotujemy al dente, odcedzamy, przekładamy z powrotem
do garnka i polewamy oliwą. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy
kostki pancetty, podsmażamy na średnim ogniu, aż staną się "nieprzezroczyste".
Dodajemy pokrojone cebule i czosnek. Smażymy razem, często mieszając ok. 5-10
minut, aż cebulka będzie miękka i lekko podduszona. Dodajemy pomidory, sól, pieprz, płatki chilli i gotujemy aż sos się zredukuje, ok. 10-15 minut. Do sosu dodajemy makaron, mieszamy. Posypujemy parmezanem i natką.
nam bardzo smakowało to danie chociaż wyszło dość ostre :)
OdpowiedzUsuńO, widzę znów wzięłyście się za wspólne gotowanie:) Fajnie! I pysznie:)
OdpowiedzUsuńtak, wróciłyśmy do dawnych zwyczajów :) A ja mam w planie twoje krojone pączki tylko zastanawiałam się czy z drożdży instant mozna....
UsuńNo i super, że smakowało! :) Szybkie i smaczne, jak Ola lubi najbardziej! :) Dzięki za kolejne spotkanie w kuchni! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że znowu gotujecie razem, to żródło inspiracji, prawda? Pyszne danie, każde kluski do tego sosu pasują. M.
OdpowiedzUsuń