Może jest ktoś chętny na bardzo efektowne i pyszne śniadanie? Może ktoś dostanie takie śniadanko na tacy do łóżka? Dzień od razu zacznie się pysznie!
Jajka po benedyktyńsku z szynką parmeńską i salsą pomidorową z balsamicznym octem gruszkowym
(porcja na 2 osoby)
- 2 jajka
- 2 plasterki szynki parmeńskiej
- 1 pomidor
- pół łyżeczki octu balsamicznego o aromacie gruszkowym
- spora szczypta ziół prowansalskich
- 2 krążki ciasta francuskiego średnicy kubka
Z ciasta francuskiego wyciąć dwa krążki o średnicy około 8cm, przełożyć na blaszkę i upiec ok 15 minut w 200 stopniach lub ciut krócej - ma być rumiane. Pomidora naciąć od spodu na krzyżyk, włożyć do miseczki zalać wrzątkiem. Odczekać 5-10 minut i zdjąć skórkę. Pomidora przekroić i wyciąć wszystkie pestki, pozostały miąższ pokroić w kostkę, wymieszać z octem balsamicznym i ziołami. W dosyć dużym garnku zagotować osoloną wodę, zmniejszyć ogień aby woda przestała buzować i rózgą utworzyć wir. W sam środek wiru wlać jajko (ja wcześniej wybijam je do miseczki, ostrożnie aby żółtko się nie rozlało) aby krążąca woda otuliła żółtko białkiem. Gotować 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową na przygotowaną podstawę, czyli ciasto francuskie a na nim salsa pomidorowa i plaster szynki parmeńskiej. Gotowe danie oprószyć świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Pyszności! Też się zbieram i zbieram, żeby zrobić te jajka. ;)
OdpowiedzUsuńsmakowite śniadanko :)
OdpowiedzUsuńoj pyszne było.... a dzisiaj.... to dopiero poszalałam jeszcze pyszniej :) nie ma to jak mieć nadprogramowy dzień wolny :)
OdpowiedzUsuńPychota! A jak wygląda pięknie...eeech. M.
OdpowiedzUsuń