piątek, 18 stycznia 2013

jajka po benedyktyńsku z szynką parmeńską i salsą pomidorową z balsamicznym octem gruszkowym

Może jest ktoś chętny na bardzo efektowne i pyszne śniadanie? Może ktoś dostanie takie śniadanko na tacy do łóżka? Dzień od razu zacznie się pysznie!

Jajka po benedyktyńsku z szynką parmeńską i salsą pomidorową z balsamicznym octem gruszkowym
(porcja na 2 osoby)
  • 2 jajka
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej
  • 1 pomidor
  • pół łyżeczki octu balsamicznego o aromacie gruszkowym
  • spora szczypta ziół prowansalskich
  • 2 krążki ciasta francuskiego średnicy kubka
Z ciasta francuskiego wyciąć dwa krążki o średnicy około 8cm, przełożyć na blaszkę i upiec ok 15 minut w 200 stopniach  lub ciut krócej - ma być rumiane. Pomidora naciąć od spodu na krzyżyk, włożyć do miseczki zalać wrzątkiem. Odczekać 5-10 minut i zdjąć skórkę. Pomidora przekroić i wyciąć wszystkie pestki, pozostały miąższ pokroić w kostkę, wymieszać z octem balsamicznym i ziołami. W dosyć dużym garnku zagotować osoloną wodę, zmniejszyć ogień aby woda przestała buzować i rózgą utworzyć wir. W sam środek wiru wlać jajko (ja wcześniej wybijam je do miseczki, ostrożnie aby żółtko się nie rozlało) aby krążąca woda otuliła żółtko białkiem. Gotować 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową na przygotowaną podstawę, czyli ciasto francuskie a na nim salsa pomidorowa i plaster szynki parmeńskiej. Gotowe danie oprószyć świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

4 komentarze:

  1. Pyszności! Też się zbieram i zbieram, żeby zrobić te jajka. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj pyszne było.... a dzisiaj.... to dopiero poszalałam jeszcze pyszniej :) nie ma to jak mieć nadprogramowy dzień wolny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota! A jak wygląda pięknie...eeech. M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...