Dzisiaj zapraszam na pomarańczowe polędwiczki. Zima to idealny czas na wszechstronne wykorzystywanie pomarańczy, trzeba korzystać :)
Polędwiczki wieprzowe z pomarańczami
Polędwiczki wieprzowe z pomarańczami
- 700g polędwiczek wieprzowych
- pół szklanki soku z pomarańczy
- 2 łyżki miodu
- 1 pomarańcz
- sól, pieprz
- masło
- olej
Polędwiczki oczyścić z błonek, pokroić na centymetrowej grubości plastry i rozgnieść dłonią. Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na złoto na oleju. W rondelku wymieszać sok z pomarańczy z miodem i zredukować, można na koniec dla zagęszczenia dodać łyżkę masła. Dodać sos do polędwiczek, razem podgrzać, dodać cząstki pomarańczy pozbawione błonek.
Bardzo fajna i aromatyczna propozycja! Pasuje z ryżem, prawda? M.
OdpowiedzUsuńJak smażyć polędwiczki żeby nie przesuszyć ich - na złoto, na mocnym ogniu? A środek różowy? Proszę o podpowiedź.
OdpowiedzUsuńzdecydowanie na mocnym ogniu
UsuńBardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńFantastyczne danie, które idealnie podkreśliłaś zielenią na fotografii! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń