środa, 16 stycznia 2013

polędwiczki wieprzowe z pomarańczami

Dzisiaj zapraszam na pomarańczowe polędwiczki. Zima to idealny czas na wszechstronne wykorzystywanie pomarańczy, trzeba korzystać :)
 
Polędwiczki wieprzowe z pomarańczami 
  • 700g polędwiczek wieprzowych
  • pół szklanki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 pomarańcz
  • sól, pieprz
  • masło
  • olej
Polędwiczki oczyścić z błonek, pokroić na centymetrowej grubości plastry i rozgnieść dłonią. Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na złoto na oleju. W rondelku wymieszać sok z pomarańczy z miodem i zredukować, można na koniec dla zagęszczenia dodać łyżkę masła. Dodać sos do polędwiczek, razem podgrzać, dodać cząstki pomarańczy pozbawione błonek.

6 komentarzy:

  1. Bardzo fajna i aromatyczna propozycja! Pasuje z ryżem, prawda? M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak smażyć polędwiczki żeby nie przesuszyć ich - na złoto, na mocnym ogniu? A środek różowy? Proszę o podpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne danie, które idealnie podkreśliłaś zielenią na fotografii! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...