piątek, 15 lutego 2013

jajko sadzone na grzance z łososiem

Z takim śniadaniem dzień nie może być zły, prawda? Jego zrobienie nie zajmuje więcej czasu niż tradycyjnych kanapek, a jemy przecież również oczami. Sama przyjemność!

Jajko sadzone na grzance z łososiem
porcja na 4 grzanki
  • 2 kajzerki
  • 4 jajka
  • 4 plasterki wędzonego łososia
  • masło
  • ulubiona sałata
  • gruby szczypior
  • opcjonalnie odrobina kawioru
  • sól, pieprz
Kajzerki przekroić na pół, posmarować masłem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni. W tym czasie rozgrzać patelnię, rozpuścić masło i usmażyć jajka sadzone - uważać żeby żółtko się nie rozlało. Wyjąć grzanki, nałożyć sałatę, łososia a na to delikatnie jajko. Całość lekko posolić i oprószyć pieprzem, ewentualnie dodać kawior (kupiłam maleńki słoiczek za 6 zł więc odrobina luksusu w rozsądnej cenie). Na koniec posypać posiekanym szczypiorem. Uwaga żółtko się rozlewa :) wycieramy z talerzyka końcówką grzanki, co by nic się nie zmarnowało :)

2 komentarze:

  1. Pani blog jest bardzo ciekawy. Chętnie skorzystam z przepisów. Zapraszam na mojego bloga kulinarnego.
    Pozdrawiam Serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo piękne i pyszne śniadanko!!! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...