Z takim śniadaniem dzień nie może być zły, prawda? Jego zrobienie nie zajmuje więcej czasu niż tradycyjnych kanapek, a jemy przecież również oczami. Sama przyjemność!
Jajko sadzone na grzance z łososiem
porcja na 4 grzanki
- 2 kajzerki
- 4 jajka
- 4 plasterki wędzonego łososia
- masło
- ulubiona sałata
- gruby szczypior
- opcjonalnie odrobina kawioru
- sól, pieprz
Kajzerki przekroić na pół, posmarować masłem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni. W tym czasie rozgrzać patelnię, rozpuścić masło i usmażyć jajka sadzone - uważać żeby żółtko się nie rozlało. Wyjąć grzanki, nałożyć sałatę, łososia a na to delikatnie jajko. Całość lekko posolić i oprószyć pieprzem, ewentualnie dodać kawior (kupiłam maleńki słoiczek za 6 zł więc odrobina luksusu w rozsądnej cenie). Na koniec posypać posiekanym szczypiorem. Uwaga żółtko się rozlewa :) wycieramy z talerzyka końcówką grzanki, co by nic się nie zmarnowało :)
Pani blog jest bardzo ciekawy. Chętnie skorzystam z przepisów. Zapraszam na mojego bloga kulinarnego.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Serdecznie!
Bardzo piękne i pyszne śniadanko!!! M.
OdpowiedzUsuń