piątek, 22 lutego 2013

jajko sadzone na grzance z szynką parmeńską i żurawiną

Dzisiaj przed Wami kolejna odsłona piątkowego cyklu śniadaniowego. Nie planowałam go, ale patrząc wstecz jakoś tak się ułożyło, że w piątki przedstawiam coś śniadaniowego. Póki co tak zostanie :)
 
Jajko sadzone na grzance z łososiem
porcja na 4 grzanki
  • 2 kajzerki
  • 4 jajka
  • 4 plasterki szynki dojrzewającej
  • masło
  • roszponka
  • gruby szczypior
  • dżem żurawinowy
  • sól, pieprz
Kajzerki przekroić na pół, posmarować masłem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni. W tym czasie rozgrzać patelnię, rozpuścić masło i usmażyć jajka sadzone - uważać żeby żółtko się nie rozlało. Wyjąć grzanki, nałożyć sałatę, plasterki szynki, a na to delikatnie jajko. Całość lekko posolić i oprószyć pieprzem, na koniec dodać dżem żurawinowy. Na koniec posypać posiekanym szczypiorem. Uwaga żółtko się rozlewa :) wycieramy z talerzyka końcówką grzanki, co by nic się nie zmarnowało :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...