poniedziałek, 6 maja 2013

bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim

Cudowne czosnkowe bułeczki z Filozofii Smaku, to i owo zmieniłam. Pysznie było.

Czosnkowe bułeczki (6 średnich bułeczek)
  • 1 i 1/4 mąki pszennej
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 i 1/4 łyżki masła
  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 10 g świeżych drożdży
 
Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, dodajemy kilka łyżek ciepłej wody i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę i ewentualnie dodatkowo roztarty czosnek, czosnek niedźwiedzi, mieszamy i odstawiamy. Mieszamy mąkę z solą, dodajemy drożdże, roztopione masło, pozostałą wodę i mleko. Jeśli ciasto jest za luźne dosypujemy więcej mąki. Wyrabiamy, ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 90 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Z ciasta formujemy 6 bułeczek wielkości pomidora, układamy ja na blaszce wyłożonej papierem, przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na pół godziny. Bułeczki nacięłam wzdłuż. Gotowe bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 230 stopni. i pieczemy przez 5 minut a następnie kolejne zmniejszamy temeperaturę do 200 stopni bez wyjmowania bułeczek i pieczemy 10-15 minut.

2 komentarze:

  1. Piękne "bułesie". Z chęcią pojadłabym takich na śniadanie. Czosnek niedźwiedzi uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułeczek u ciebie taka rozmaitość, że pozazdrościć!!!M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...