Czosnkowe bułeczki (6 średnich bułeczek)
- 1 i 1/4 mąki pszennej
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1 i 1/4 łyżki masła
- 3-4 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 10 g świeżych drożdży
Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, dodajemy kilka
łyżek ciepłej wody i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło
rozpuszczamy, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę i ewentualnie dodatkowo roztarty czosnek, czosnek niedźwiedzi,
mieszamy i odstawiamy. Mieszamy mąkę z solą, dodajemy drożdże, roztopione masło, pozostałą wodę i mleko. Jeśli ciasto jest za luźne dosypujemy więcej mąki. Wyrabiamy, ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Przekładamy je do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 90 minut w
ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Z ciasta
formujemy 6 bułeczek wielkości pomidora, układamy ja
na blaszce wyłożonej papierem, przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na
pół godziny. Bułeczki nacięłam wzdłuż. Gotowe bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 230 stopni. i pieczemy
przez 5 minut a następnie kolejne zmniejszamy temeperaturę do 200 stopni bez wyjmowania bułeczek i pieczemy 10-15 minut.
Piękne "bułesie". Z chęcią pojadłabym takich na śniadanie. Czosnek niedźwiedzi uwielbiam!
OdpowiedzUsuńBułeczek u ciebie taka rozmaitość, że pozazdrościć!!!M.
OdpowiedzUsuń