- 250g mąki
- 50g kakao
- 100g czekolady białej
- 100g czekolady mlecznej
- 100g czekolady gorzkiej
- 400g surowej dyni
- 180g cukru
- 2 jajka
- 100ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dynię obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, czekoladę pokroić na drobne
kawałki. W misce zmieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól, dodać
do tego zmiksowane jajka, cukier i olej. Dokładnie wymieszać i dodać dynię i czekoladę, Wymieszać, przełożyć do tortownicy (24cm) i piec
45 minut w 180 stopniach.Upieczone ciasto przecięłam na dwa blaty, przełożyłam mascarpone wymieszanym z bitą śmietaną, 3 łyżkami cukru i truskawkami. Oprószyłam cukrem pudrem.
Smaczku dodają też truskawki - fajne ciasto! M.
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń