Dzisiaj przedstawiam Wam danie letnie, lekkie i pyszne. A roboty przy nim niewiele, co jest dodatkowym atutem. Potrzebujecie tylko kilka składników.
Tagliatelle z łososiem, szparagami, brokułami w sosie śmietanowym z martini
- około 200g świeżego łososia
- kilka różyczek zielonego brokuła
- kilka zielonych szparagów
- 120g śmietany 12%
- "chlust" martini lub innego wermutu
- sól i pieprz do smaku.
- cząstka cytryny
- odrobina oleju rzepakowego
Łososia odfiletowałam ze skóry, leciutko posoliłam i skropiłam cytryną. Usmażyłam na złoto na suchej patelni, odstawiłam. Na odrobinie oleju przesmażyłam brokuły podzielone na mniejsze różyczki - widzicie jak pięknie zyskały na kolorze? Dodałam po chwili szparagi pozbawione twardych końcówek i przecięte na mniejsze kawałki. Dodałam martini i odparowałam. Na koniec zalałam śmnietaną, doprawiłam do smaku i chwilę razem pyrczało. Na sam koniec dodałam rozdrobnionego łososia, wymieszałam i podałam z makaronem tagliatelle ugotowanym al dente.
Moje ulubione smaki. Zapraszam do nas : http://gotujebochce.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron z łososiem! Wygląda smakowicie.:)
OdpowiedzUsuń