poniedziałek, 14 października 2013

jesienno - zimowy smalec ze skwarkami, majernakiem i cebulką

Lubicie? Jecie? Ja lubię czasem kromkę świeżego chrupiącego chleba, z domowym smalcem ze swkareczkami, grubą solą i obowiązkowo z ogórkiem kiszonym, a wy?
Smalec ze skwarkami, majerankiem i cebulką

  • 500 g słoniny
  • 2 nie za duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • czubata łyżka majeranku

W robieniu smalcu jedyne co chwile zajmuje to pokrojenie słoninki. Kroję ją w niewielką - około jednocentymetrową kostkę. Pokrojoną wrzucam do rondla o grubym dnie i włączam niewielki płomień. Słoninka powolutku się wytapia. Kiedy już jest trochę płynnego smalcu wlewam go kilka łyżek na patelnię i podsmażam na nim posiekaną drobniuteńko cebulkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Kiedy w rondlu pozostaną już tylko małe skwareczki, zdejmuje z ognia, chwilę czekam i dorzucam cebulkę i majeranek, mieszam i przekładam do kamionkowego naczynia - może być tez zwykły słoik. A potem tylko świeży chlebek, gruba sól i najlepiej domowe kiszone ogórki.

2 komentarze:

  1. Mmm, pychota! Wieki nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności !!! Żeby tylko miał mniej kalorii, to można by jeść bez przerwy ! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...