poniedziałek, 21 października 2013

stek z pieprzem i duszoną w occie winnym cebulką



Macie ochotę na pyszne mięsko z aromatycznym dodatkiem cebulki? Jeśli tak to zapraszam na stek z pieprzem i duszoną w occie winnym cebulką.


Potrzebujemy ładny kawałek wołowiny na stek, może być polędwica, ale nie musi, najlepiej zapytajcie w sklepie, a na pewno Wam dobrze doradzą. Ja kupiłam dwa dorodne kotlety. Każdy z nich opłukałam i osuszyłam ręcznikiem papierowym a następnie posypałam z obu stron młotkowanym kolorowym pieprzem. W między czasie włożyłam do piekarnika pustą patelnię aby się porządnie rozgrzała w 200 stopniach. Następnie na tę patelnię położyłam steki i wstawiałam do piekarnika pod grill na 10 minut. Jeśli chcecie lepiej wysmażone możecie poczekać jeszcze jakieś 3-4 minutki. Wyjęłam steki, zdjęłam je na talerz i posoliłam, a na patelnię wrzuciłam 2 pokrojone w półkrążki cebulę i łyżkę masła, oraz pół szklanki czerwonego octu winnego i poddusiłam cebulę. Gotowe steki cieniutko pokroiłam i polałam sosem cebulowym.

2 komentarze:

  1. Ależ smakowicie wygląda to danko !!! Nawet zdjęcie pachnie....mmmm.... M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam mięsko i cebulkę więc to na pewno smakuje bajecznie :))

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...