I kurczak po raz kolejny tym razem w innym wydaniu.
Podsmażony a następnie zapieczony w aromatycznym sosie.
Podsmażony a następnie zapieczony w aromatycznym sosie.
- pierś z kurczaka
- puszka pomidorów pokrojonych
- cebula ząbek czosnku
- świeży tymianek - listki
- serek mascarpone
- sól/pieprz/papryka słodka/cukier
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- oliwki
Kurczaka solimy, papryczymy i można popieprzyć ale ja nie lubię i obsmażamy na rumiano, ok 4-5 minut z każdej strony. W rondelku szklimy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Jak się zeszkli dodajemy czosnek i po chwili pokrojone pomidorki wraz z sosem. Doprawiamy octem balsamicznym, solą pieprzem i cukrem. Gotujemy aż się trochę zredukuje i zgęstnieje - ok 15-20 minut. Gotowy sos mieszamy ze świeżym tymiankiem i 3-4 łyżkami serka mascarpone.
Kurczaka wkładamy do naczynia do zapiekania, polewamy sosem i posypujemy oliwkami.
Pieczemy 30 minut w 200 stopniach.
Podajemy z makaronem lub ryżem.
Sos jest tak delikatny i aksamitny, że brak słów.
Trzeba spróbować.
Boskie!
Kurczaka wkładamy do naczynia do zapiekania, polewamy sosem i posypujemy oliwkami.
Pieczemy 30 minut w 200 stopniach.
Podajemy z makaronem lub ryżem.
Sos jest tak delikatny i aksamitny, że brak słów.
Trzeba spróbować.
Boskie!
oj już mi ślinka cieknie! spróbuję napewno!
OdpowiedzUsuńTrzeba wypróbować coś tak wyśmienitego - pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń-dzięki Olu za kolejny, fajny sposób na kurczaka - Pozdrawiam
i te oliwki tak ładnie wyglądają
OdpowiedzUsuńHelp! "Doprawiamy octem balsamicznym, solą, pieprzem i cukrem." - tzn. ile tego dajemy???
OdpowiedzUsuńłyzka octu, szczypta soli i szczypta cukru
OdpowiedzUsuńsmacznego