wtorek, 22 czerwca 2010

semifreddo z truskawkami

Niby w kalendarzu lato, ale za oknem coś go nie widać.
Wstałam rano i za oknem tylko chmury straszą deszczem.
Za tydzień jedziemy na wakacje i ja głośno i wyraźnie postuluję i domagam się prawdziwego lata!

A na razie tylko lato na talerzu w postaci letniego semifreddo z truskawkami.
  • 0,5l śmietanki kremówki
  • 20-30 dag posiekanych truskawek
  • pół tabliczki czekolady,najlepiej białej
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • laska wanilii (lub zamiast 3 łyżek to 2 łyżki cukru pudru i jedna łyżka cukru waniliowego z prawdziwa wanilią - najlepiej własnej roboty)
  • kilka truskawek i ew migdały do dekoracji
Posiekane truskawki zalać octem balsamicznym i posypać połową cukru, odstawić na 30-60 minut do lodówki. Śmietankę zmiksować, dodać resztę cukru i miksować jeszcze chwilę. Dodać odsączone truskawki i startą czekoladę - lub posiekaną jak kto woli, wymieszać.Wlać do keksówki wyłożonej folią spożywcza, udekorować i wstawić do zamrażalnika na 3-5h

ps. inspirowane przepisem ze stronki "z pierwszegotłoczenia.pl"

7 komentarzy:

  1. PIĘKNIE! Jadę spróbować!! I rób mi na wynos!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie...pachnie latem a smakuje ???...znakomicie :))
    tak myślę!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. no wyszło pycha!!!! aż sama się zdziwiłam :):) tylko czekoladę dałam "krówkę" milki, bo wykupili białą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. lato na talerzu można miec zawsze.. szczególnie takie pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  5. To było naprawdę pyszne !!!
    Ściągam od ciebie przepis, może zrobę tacie frajdę. M.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładne i przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...