sobota, 5 lutego 2011

cannelloni po " bolońsku"


Tym razem nie kurczak.... chociaż też drób, ale w innej postaci.
Na obiado-kolację cannelloni z sosem a'la bolońskim :)

  • makaron cannelloni
  • 0,5 kg mielonego indyka
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • koncentrat pomidorowy
  • sól
  • oregano i bazylia (najlepiej świeże)
  • beszamel: mleko, masło, mąka i gałka muszkatołowa
Podsmażamy mięsko, oddzielnie pieczarki żeby puściły wodę i odparowały i cebulkę z czosnkiem. Jak się wszystko podsmaży mieszamy, dodajemy koncentrat i przyprawy, dusimy chwilę żeby przeszły smaki. Nadziewamy cannelloni farszem mięsnym i układamy w naczyniu do zapiekania. Od wierzchu polewamy beszamelem i możemy posypać serem, ja daję mozzarelle.

Pyszne

7 komentarzy:

  1. WoW - Ładnie to tak pokazywać zgłodniałej ciężarówce takie pyszności? :D Rewelka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie:) Chyba sobie zrobię takie w wersji wege:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wcześniej robiłam ze szpinakiem i serem pleśniowym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie też dziś cannelloni ;) Twoją wersję także na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ze szpinakiem też jest pyszota, a w każdej postaci wygląda super i tak samo smakuje. Zdolniacha jesteś, dobrze mają z tobą twoje chłopaki, co? M.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy to caneloni ma być wcześniej ugotowane czy ono zmieknie podczas pieczenia?i czy ten sos jest rzadki czy gesty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gęstość sosu zależy od stopnia jego odparowania, a makaron zmięknie sam. Pozdrawiam

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...