Dzisiaj przedstawiam Wam mój pomysł na casserole z kurczaka. Zrobiłam go z okazji imienin Michała.
porcja na 4 dorosłe osoby + Bąbel
- 8 podudzi kurczaka
- 1/2kg patatów
- 1/4kg cebulek szalotek
- puszka czerwonej fasoli
- puszka ciecierzycy
- 250ml bulionu drobiowego
- oliwa
- marynata: sok z cytryny, sok z pół limonki, łyżeczka estragonu, 1/2 łyżeczki chili, sól, 3 łyżki oliwy.
Połączyć składniki marynaty i wysmarować nią porządnie kurczaka i odstawić minimum na pół godzinki. Obrać szalotki i podsmażyć na silnym ogniu, przełożyć do naczynia do zapiekania. Na tej samej patelni przesmażyć pokrojone na kawałki pataty i też przełożyć do naczynia. Podsmażyć kurczaka po obu stronach - ok 5 minut na stronę i tez przełożyć do naczynia. Na koniec przesmażyć ciecierzycę i fasolę i wrzucić do naczynia. Zalać bulionem i piec pod przykryciem ok 1h w 180-200 stopniach, następnie odkryć i piec jeszcze ok 20 minut.
Można podać z ziemniaczkami albo jak ja z grzankami.
Bardzo był pyszny ten obiad imieninowy, estragon nadawał fajny posmak. Ciecierzyca z fasolą i patatami - świetna kompozycja, sosik pyszny. M.
OdpowiedzUsuń