poniedziałek, 11 kwietnia 2011

truskawkowa pavlova

Również na imieniny Michała - truskawkowa pavlova, czyli tort bezowy z bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.

Beza:
  • 6 białek
  • 300g cukru
  • łyżka octu borówkowego

Śmietana:
  • 0,6l śmietany 36%
  • 2 łyżeczki drobnego cukru z wanilią.
Białka ubić na pianę i dodawać po łyżeczce cukru, na koniec łyżkę octu - ubijać aż będzie stojąca.
Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 3 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 bez wyjmowania bezy i piec kolejne 1h15 minut. Ostudzić. Ubić śmietanę dodając na koniec cukier. Śmietana musi mieć konsystencję sztywnego twarożku. Wyłożyć śmietanę na bezę i udekorować owocami.

2 komentarze:

  1. nie wiem, czy piękniejsza, czy smaczniejsza ta pavlova.... Masz dobry patent na bezę - pyszna i rozpływa się w ustach, a śmietana z truskawkami i borówkami dopełniały całości. Fantastyczne!!! M.

    OdpowiedzUsuń
  2. PYCHOTA...UROKLIWA
    Pozdrawiam cieplutko, buziaki dla Bartusia

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...