sobota, 23 kwietnia 2011

Drożdzowe bez zagniatania

Przepis ten jest w naszej rodzinie od zawsze, bo nikt nie miał nigdy ochoty zagniatać drożdżowego ciasta na święta a wszyscy je uwielbiają.
  • 5 jajek
  • 4 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • kostka tłuszczu
  • 10 dag świeżych drożdży
  • zapach
  • bakalie
Jajka, cukier, rozpuszczoną kostkę tłuszczu i letnie mleko mieszamy trzepaczką. na wierzch kruszymy drożdże, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 5h (ja zostawiam zazwyczaj na całą noc). Następnie dodajemy mąkę, zapach i bakalie, mieszamy. Pieczemy ok 1h w zależności w jakiej formie w temp około 160 stopni. ZAWSZE WYCHODZI :)

1 komentarz:

  1. OBFITYCH ŁASK I BŁOGOSŁAWIEŃSTW
    OD CHRYSTUSA ZMARTWYCHWSTAŁEGO
    ORAZ PEŁNYCH SPOKOJU ŚWIĄT WIELKANOCNYCH, SPĘDZONYCH W RODZINNEJ, CIEPŁEJ ATMOSFERZE,
    Z RADOSNYM ALLELUJA !!!
    życzę Tobie i Twojej rodzinie

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...