Brak pomysłu na obiad zaowocował kluchami na parze czyli pampuchami, z sosem śmietanowo-jagodowo-truskawkowo-malinowym.
- 30 dag mąki
- 180 ml mleka
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 25 g drożdży
- 40 g masła
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim cukier i wkruszyć drożdże. Po 10-15 minutach dorzucać powoli wymieszaną mąkę, jajko, rozpuszczony tłuszcz i sól. Zagniatamy ok 10-15 minut aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić. Wkładam do miski i zostawiam na godzinke do wyrośnięcia. Wyciągamy ciasto i rozpłaszczamy na desce na grubość ok 1,5-2 cm i wykrawamy kółka. Zostawiamy pod ściereczka do wyrośnięcia na 20-30 minut. Gotowe gotujemy na parze ok 8 minut. Ja podałam z sosem - zmiksowałam truskawki, maliny i jagody ze śmietanką i odrobiną cukru.
Wyglądają świetnie i na pewno były pyszne!!! Zamawiam na obiad w Biełkach. M.
OdpowiedzUsuń