poniedziałek, 18 lipca 2011

omlet z kurkami

Wróciliśmy w piątek późniejszym popołudniem i lada chwila przyjechały zamówione jeszcze na wakacjach zakupy. Jednak internet i jego możliwości to fajna sprawa, zakupy z dostawą do domu, kiedy to nie ja targam te zgrzewki wody, soki i inne takie - rewelacja. Nie mniej jednak wiele frajdy sprawia mi łazikowanie po sobotnim targu warzywnym. Wybieram, przebieram, delektuję się ogromem wyboru i zawsze moja skrupulatna lista zakupów bardzo się wydłuża. Jednym z zakupów były tym razem kurki. A z nimi niedzielny śniadaniowy omlet.

Omlet z kurkami (na 1 omlet)
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól
  • słodka papryka
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • łyżka masła
  • kurki
  • mała cebulka
Jajka wbić do miski, dodać mleko i przyprawy i całość roztrzepać. Kurki opłukać w sporej ilości wody - nigdy nie pod bieżącą wodą tylko w misce i osuszyć ręcznikiem papierowym. Większe przekroić wzdłuż na pół, mniejsze pozostawić w całości. Cebulkę pokroić w ćwierć krążki i poddusić na odrobinie masła, jak cebulka będzie miękka dodać kurki i razem dusić aż odparuje sos i kurki leciutko się przyrumienią. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło i wylać masę jajeczną dodając połowę kurek i cebulki. Odgarniać ścięte jajka od rantów patelni aż omlet będzie prawie gotowy. Na wierz wrzucić pozostałe kurki i cebulkę zdjąć z patelni składając omlet w proporcji 2/3:1/3. Smacznego.

ps. niestety od dzisiaj pogorszy się jakość zdjęć, bo niestety musieliśmy oddać obiektyw na gwarancji i został mi aparat poprzedni, nie mydelniczka na szczęście ale to nie to samo.


11 komentarzy:

  1. zazdroszczę tych kurek.

    OdpowiedzUsuń
  2. to chyba raczej jajecznica:) bez mąki?

    OdpowiedzUsuń
  3. z mąką to jest grzybek raczej a nie omlet...

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurki - pycha, pewnie rewelacyjnie smakuje ten omlet.

    OdpowiedzUsuń
  5. Z kurkami biorę w ciemno! Chociaż mam nadzieję, że jak w ciemno to nie będzie tam tych kurek kilka :) Wczoraj miałam okazję jeść w restauracji karczek na sosie z kurek i było ich dokładnie ...trzy - policzyłam :):):)Zresztą nie trzeba było być wielkim matematykiem, aby je zliczyć :):):) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo ładny ten omlet ci wyszedł, a na pewno był pyszny. Ja robiłam jajecznicę z kurkami, może następnym razem omlet? M.

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam kurki..
    nie jadłam ich chyba z 3lata:(((

    OdpowiedzUsuń
  8. dla mnie również to jajecznica z kurkami, bo same jajka. Grzybek to białko+żółtko z mąką. Omlet to też białko+żółtko z mąką, ale białko ubite musi być na pianę. Co kucharka to nazewnictwo;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie chodzi o nazewnictwo tylko o tym czym jest omlet. Omlet to jajka z dodatkami smażone bez ruszania.
    Def z wikipedii:

    Omlet – potrawa sporządzana ze starannie rozmąconych jaj z innymi dodatkami, które wylewa się na patelnię i nie miesza ich w czasie smażenia. Można także zrobić omlet na słodko. Po usmażeniu na wierzch nakłada się dżem oraz sos czekoladowy bądź toffi. Można go też podać z bitą śmietaną.

    i dalsza część - podział zaczerpnęłam z Kwestii Smaku bo zwięźle napisany:
    Odmiany omletów:

    * Francuskie - przyrządza się z masy jajecznej, a gorące dodatki np. szparagi, ziemniaki, wkłada się do środka usmażonego już i złożonego omletu.
    * Hiszpańskie - do surowej masy jajecznej dodaje się różne składniki i smaży razem, a gotowy omlet podaje na talerzu w formie placka.
    * Angielskie - żółtka i białka ubija się osobno i po częściowym usmażeniu na patelni, gdy wierzch omletu nie jest jeszcze ścięty, wstawia się całą patelnię do nagrzanego grilla lub piekarnika na 30 - 60 sekund.

    To tyle jeśli chodzi czym jest omlet.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo smakowicie, aż ślinka leci :) Bardzo lubię kurki, ale omletu z nimi jeszcze nie robiłam, muszę kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...